Ai vrea sa il ai pe Einstein in echipa ta de baschet?
Am inceput de ceva vreme cu niste prieteni dintr-o companie multinationala un program de tip “Lunch & Learn”, bazat pe carti. Adica le citim, le facem rezumatul, si discutam ideile principale, sa vedem cum le putem aplica practic. Acum povestim depre cartea “Principii”, a lui Ray Dalio.
E o carte grea, densa, destul de tehnica, 555 pagini. Este una dintre cele mai bune carti de business pe care le-am citit eu pana acum. Foarte practica, plina de lucruri ce se pot aplica imediat in orice organizatie. Citind, te prinzi destul de repede ca nu este intamplator faptul ca Bridgewater, compania fondata de el, este cel mai mare si eficient admistrator de hedge funds din lume. Omul pare sa fie un obsedat de principii, de performanta, de transparenta.
Ia sa vedem ce crede Ray:
“ Pentru a dobandi principii care functioneaza este esential sa accepti realitatea si sa o infrunti cum trebuie. Viata inseamna sa iti valorifici la maxim circumstantele. Asta include sa fii transparent in prinvinta propriilor ganduri, si receptiv la feedback-ul celorlalti. Procedand astfel, iti vei spori considerabil invatarea. Vei trece inevitabil prin esecuri dureroase, este important sa iti dai seama ca ele poti fi impulsul ce iti alimenteaza evolutia personala, sau te pot distruge, functie de cum reactionezi la ele. Procesul tau evolutiv poate fi descris ca un proces in 5 pasi pt a obtine ce iti doresti. Nimeni nu poate sa faca bine toti pasii, dar te poti baza pe ceilalti pt a primi ajutor. Oamenii diferiti cu capacitati diferite si care lucreaza bine impreuna creeaza cele mai puternice mecanisme pt a avea realizari. Si totusi, majoritatea omenilor nu reusesc, deoarece se agata de opinii nepotrivite, pt ca nu se pot ridica deasupra propriei persoane pt a-si privi obiectiv situatia. De aceea, trebuie sa fii receptiv in mod radical. Cele mai mari bariere ce ne stau in cale sunt bariera ego-ului si cea a unghiului mort. Cel mai bun antidot este receptivitatea radicala, adica capacitatea de a explora eficient puncte de vedere si posibilitati diferite. Pt a face acest lucru este necesar sa practici discutii intelectuale, adica sa cauti oameni inteligenti care nu sunt de acord cu tine, in scopul de a vedea lucrurile prin ochii lor, si de a dobandi o intelegere mai profunda. Pt a fi receptiv in mod radical trebuie sa evaluezi cu precizie puntele tari si punctele slabeale tale si ale altora. Aici intervine intelegerea modului in care functioneaza creierul. Pt a obtine cele mai bune rezultate de la tine si de la ceilalti, trebuie sa intelegi ca oamenii sunt configurati foarte diferit. Ar trebui sa fie evident ca singur nu vei ajunge prea departe. "
Un alt exemplu, element important al culturii Bridgewater: critica este posibila la orice nivel, nu tine cont de ierarhie, oricine poate critica pe oricine, argumentat.
Ce m-a surprins cu adevarat: m-am dus la un moment dat la bibliografia cartii, si vad ca este plina de cele mai bune titluri pe zona de neurosciece. Omul este un expert in neurostiinte. Nu intamplator a construit o cultura organizationala de exceptie.
Va doresc lectura placuta!
Am imprumutat cartea, pare foarte interesant