Prima Impresie
Impresia este importantă prin faptul că ea reprezintă o “amintire păstrată”, o percepție durabilă asupra unei persoane sau a unui lucru. Prima impresie constituie prima și uneori UNICA noastră ocazie de a oferi cuiva o percepție asupra noastră, percepție ce poate fi durabilă. Cum răspundem la întrebările: Cum mă privesc ceilalți? Ce văd ei dincolo de prezența mea fizică? Cum pot face o impresie mai bună? Deseori oamenii nu sunt conștienți de efectul avut asupra altora. Modificând comportamente pe care le considerăm mărunte sau nesemnificative, putem obține reacții pozitive de la alții. O prima impresie bună este cea care te oglindește așa cum eșți cu adevărat. Este important să poți identifica diferențele între felul cum crezi că ești preceput și felul cum te percep cu adevărat ceilalți.
Cum se formează prima impresie
În formarea primei impresii ceilalți văd doar un foarte mic eșantion din persoană ta, dar care pentru ei reprezintă 100% din ceea ce știu despre ține. În evaluarea altora, oamenii acordă primelor informații o greutate mult mai mare decât informațiilor ulterioare. Primele informații obținute despre ceva sau cineva influențează modul cum vor fi procesate informațiile ulterioare, acționează că un filtru. Cum se formează prima impresie:
1. Oamenii asimilează primele informații – îți observă limbajul corporal, ceea ce spui și cum reacționezi;
2. Pe baza acestor prime informații își formează o impresie și hotărăsc ce fel de om eșți și cum se așteaptă să te comporți în viitor;
3. După aceea te văd prin intermediul acestui filtru.
Filtrul permite interpretarea rapidă a informațiilor dar în acest proces pot să apară erori frecvente. Efectul de halou este cea mai frecvența eroare de evaluare.
Cum îi faci să se simtă pe ceilalți.
Te gândeșți cum se simt ceilalți în pielea lor după ce discuta cu ține? Ar trebui! Pentru că vorbele și faptele tale au impact asupra părerii despre ei înșiși a celorlalți. Dacă îi faci să se simtă înțeleși și fericiți, ei ar putea să-și proiecteze asupra ta simțămintele pozitive și să aibă o părere bună despre ține. Dacă îi insulti fără voie și îi faci să se simtă stânjeniți, vor proiecta asupra ta trăsături negative neconforme cu realitatea. Relațiile presupun împlinirea reciprocă a nevoilor pe când prima impresie presupune împlinirea nevoilor celuilalt. Când îți lași temporar deoparte propriile nevoi și-ti îndrepți atenția spre celălalt, demonstrezi că poți fii generos și altruist.
“Balanța Contabila” a relațiilor
Generozitatea socială are avantajele ei în lume. Oamenii te evaluează inconștient pe baza beneficiilor sociale pe care le oferi, scăzând din ele eventualele “costuri” sociale pe care le provoci. Potrivit teoriei “schimbului social” oamenii caută prezența acelor semeni care le oferă beneficiile pe care și le doresc. Îi evaluăm pe ceilalți pe baza beneficiilor oferite de ei și suntem evaluați pe baza beneficiilor pe care le oferim, și asta explică o mare parte a comportamentelor umane. Gândește-te la un om în preajma căruia îți place să fii. Ce beneficii sociale îți oferă acea persoană? Cum te face să te simți? Gândește-te la un om dificil din punct de vedere social; Ce fel de costuri îți provoacă?
Cele 4 daruri sociale universale
Există câteva daruri sociale cu caracter universal: aprecierea, rezonanța, buna dispoziție și îmbogățirea informațională.
Aprecierea. Tuturor ne place să ne simțim apreciați și să primim confirmări. Dovedești apreciere când arăți unei persoane că o înțelegi și o respecți pt trăsăturile ei pozitive.
Rezonanța. Rezonanță presupune găsirea punctelor de intersecție cu cineva. Poate fi vorba de un prieten comun, aceleași interese sau experiențe asemănătoare. În esență rezonanță înseamnă a spune “sunt că ține”. Oamenilor le place asta pt că îi face să se simtă înțeleși și le da sentimentul apartenenței.
Buna dispoziție. În mod natural oamenilor le place să aibă o dispoziție pozitivă, să radă și să fie veseli, și se simt atrași de cei ce le provoacă astfel de stări.
Îmbogățirea informațională. Suntem cu toții curioși și ne place să aflăm lucruri noi. Când oferi darul îmbogățirii informaționale, prezența ta e stimulatoare și atrăgătoare.
Importanta Echilibrului. Aceste daruri sociale transcend contextul. Oamenii au așteptări diferite în funcție de situația specifică, dar totul ține de proporții. Echilibrul sănătos al celor 4 daruri sociale e carismatic. Dezechilibrul poate determina pierderea interesului.
Tu ce oferi ? Care sunt darurile sociale pe care le oferi tu? Majoritatea oamenilor are un “punct forte”. Dar poate că ai și niște puncte slabe, de care eventual nu ești conștient.
Rezumat
Oamenii își formează rapid și inconștient părerea despre tine, formulează presupuneri despre persoana ta, pe baza primelor vorbe și fapte, și apoi te văd prin filtrul acestor supoziții inițiale. Ei presupun că primele tale acțiuni îți reprezintă comportamentul în majoritatea timpului, și pe baza lor îți atribuie trăsături pozitive sau negative. E simplu să lași o primă impresie pozitivă, secretul constă în a te concentra asupra simțămintelor celorlalți. Dacă reușești să îți concentrezi atenția asupra interlocutorului, vei putea să-i satisfaci mai bine nevoile.
Mai multe metode de a produce o bună primă impresie găsiți in cartea “Prima Impresie”, de Ann Demarais și Valerie White, publicată la Curtea Veche.
Pace si iubire vă doresc !