Mindset - E mai bine să devii, decât doar să fii (NI#25)
Strategii și metode simple pentru dezvoltare personală
Mindset - E mai bine să devii, decât doar să fii
Am citit recent o carte foarte bună, Mindset, O nouă psihologie a succesului, a lui Carol Dweck. Carol este profesoară de psihologie la Stanford, și este renumită pentru cercetările sale despre succes și motivație. Am citit această carte pentru că am întâlnit o referire explicită la ea într-o altă carte la fel de bună. Cartea este foarte puternică, fascinantă, o lecție practică despre cum poți avea succes în viață, având mentalitatea potrivită. Are un puternic mesaj de conștientizare, te ajută să îți dai seama foarte ușor dacă ai o mentalitate nepotrivită pentru scopurile tale.
Carol și-a asumat că tema de cercetare să înțeleagă cum fac față oamenii eșecurilor, să înțeleagă mentalitatea ce tranforma eșecul într-o binecuvântare. A lucrat cu un grup de copii cărora le-a dat sarcini cu diferite grade de dificultate, și a observat că unii nu erau descurajați de eșec, și că nici nu concepeau să nu reușească. Credeau că învață. Carol, pe de altă parte, credea că însușirile umane sunt fixe, bătute în cuie – sau eșți deștept sau nu eșți, iar eșecul arată că nu eșți.
Cele două mentalități. Părerea ce o ai despre ține îți influențează puternic viața. Convingerea că abilitățile tale sunt fixe, bătute în cuie – Mentalitatea rigidă – te face dornic să ți le demonstrezi în permanentă. Unora dintre noi această mentalitate le este inoculată încă de la vârste fragede, în școală. Mentalitatea flexibilă susține posibilitatea că, prin efort, să ne dezvoltăm însușirile fundamentale. Când eșți convins că îți poți dezvolta anumite competențe și abilități, eșți mai motivat să înveți. Oricine se poate schimba și evolua, prin strădanie și cunoaștere. Dorința de a-ți depăși limitele în permanentă, chiar și atunci când nu-ți merge bine, este esențială pentru mentalitatea flexibilă.
Dweck a creat un mic experiment cu o situație ipotetică, în care în aceeași zi iei o notă mică la un examen – 6, iei o amendă pentru parcare neregulamentară, iar cel mai bun prieten al tău nu prea are chef să stea de vorba cu ține. A fost testată reacția oamenilor la o astfel de situație. Cei cu mentalitate rigidă au răspuns: “Mi-aș plânge de milă”, “M-aș îmbată”, și altele de acest fel. Deși nu s-a întâmplat nimic ireversibil, mentalitatea rigidă creează un sentiment de eșec total și neputință. În schimb, persoanele cu mentalitate flexibilă nu se etichetează negativ, aleg să nu stea cu mâinile în san, sunt gata să își asume riscuri și să înfrunte provocări. Ideile oamenilor despre strădanie și asumarea de riscuri sunt date de mentalitatea lor de baza. Mentalitățile rigidă și flexibilă determina fiecare gânduri și fapte diferite, ce duc pe un drum diferit. Oamenii cu mentalitate rigidă în general își aproximează foarte eronat performanțele, în timp ce aceia cu mentalitate flexibilă sunt mult mai preciși în estimările lor despre sine. Howard Gardner, în cartea Extraordinary Minds, a ajuns la concluzia că indivizii excepționali au un talent special în a-și identifica punctele țări și slabe.
Mentalitățile sunt de fapt convingeri. Concepții ferme care există doar în mintea ta, și pe care le poți schimba. Gândește-te unde vrei să ajungi, și care mentalitate te poate duce acolo. Care e calea spre succes: să te perfecționezi, sau să demonstrezi că eșți deștept? Benjamin Barber a spus: “Nu împart lumea în slabi și puternici, nici în succes și înfrângeri… Împart lumea în oameni care învață, și care nu învață.” Mentalitatea rigidă ne umbrește dorința de a învață. Odată ce sunt capabili de autoevaluare, unii copii încep să se teamă de provocări. Au fost făcute experimente cu grupe de copii și studenți, cărora li s-au dat teme cu diferite grade de dificultate. Cei cu mentalitate rigidă au preferat să fie siguri de reușită, și să se simtă deștepți, pt că ei cred că oamenii deștepți trebuie să reușească mereu. Pt cei cu mentalitate flexibilă, succesul a însemnat să se autodepășească.
Prioritatea ta care este?
Dacă ai avea de ales, ce ai alege? Un succes garantat, care să îți confirme abilitățile, sau să fii provocat în permanentă?
Problema depășirii limitelor. Persoanele cu mentalitate flexibilă nu doar caută provocări, ci și prosperă de pe urma lor, cu cât este mai mare provocarea, cu atât își depășesc mai mult limitele. Persoanelor cu mentalitate rigidă le plac lururile sigure, pe care le pot controla.
Ce te face să te simți deștept, perfecțiunea sau perfecționarea?
Unor oameni le-a fost pusă întrebarea: “Ce te face să te simți deștept?” Cei cu mentalitate rigidă au răspuns: când nu fac greșeli; când termin repede ceva și îmi iese impecabil; când mi se pare ușor un lucru ce altora li se pare de nerealizat; Oamenii cu mentalitate flexibilă au răspuns: Când mi-e cu adevărat greu, mă străduiesc foarte mult și reușesc ceva ce nu-mi ieșea înainte; Când lucrez foarte mult la ceva și ajung să-I dau de cap; Persoanele cu mentalitate rigidă se așteaptă să fie capabile de la sine, fără să mai învețe nimic.
Semnificația eșecului diferă în funcție de mentalitate. Într-un studiu a fost testată reacția unor elevi de clasa a VII-a la eventualitatea de a lua o notă mică la o materie nouă. Cei cu mentalitate flexibilă au spus că ar învață mai mult pt următorul test. Cei cu mentalitate rigidă au spus că ar învață mai puțîn pt următorul test. Dacă tot nu eșți capabil, de ce să îți mai perzi timpul cu învățatul?
Semnificația strădaniei diferă în funcție de mentalitate. Fabule și poveșți precum “Iepurele și broască țestoasă” dau perspective de tip ori-ori. Ori eșți capabil, ori te străduieșți. Iar asta ține de mentalitate rigidă. Strădania e pt cei incapabili. Persoanele cu mentalitate flexibilă cred că până și geniile trebuie să muncească din greu pt realizările lor. Apreciază talentul, dar admira efortul. Indiferent de abilitatea care o ai, efortul este cel care ți-o declaseaza și te ajută să ai realizări.
Mentalitatea și rezultatele școlare. George Danzig a studiat matematică la Berkeley. Într-o zi, a intrat grăbit în clasa, deoarece întârziase la ora de matematică, și a copiat rapid de pe tablă cele două probleme date că tema pentru acasă. Le-a găsit foarte grele, și i-a luat mai multe zile de muncă asiduă pentru a le rezolva. Numai că nu fuseseră tema pt acasă, erau două probleme faimoase ce nu fuseseră rezolvate niciodată.
Situații că aceasta arată că există multă inteligență care se irosește prin subestimarea adevăratului potențial de dezvoltare al elevilor. Educatori celebri, cum ar fi Jaime Escalante, sau Marva Collins, au demonstrat că și în cele mai defavorizate medii, poți transformă copii cu rezultate foarte slabe la școală, în adevărate genii, având și transmițând și către ei mentalitatea flexibilă.
Mentalitatea și relațiile
În relațiile de cuplu, mentalitatea are o importantă foarte mare. Daniel Wile spune că alegerea unui partener este totuna cu alegerea unui set de probleme. Nu există candidați fără probleme. Secretul este să ne admitem reciproc limitările și să construim de aici încolo. Oamenii pornesc într-o relație întâlnind un partener diferit de ei și neștiind cum să facă față diferențelor. În relații, oamenii cu mentalitate rigidă așteaptă că binele să se întâmple în mod automat. Nu este necesar că partenerii să se străduiască să-și rezolve problemele, sau să-și dezvolte abilitățile de cuplu. Convingerea lor greșită este “dacă trebuie să lucrezi la relație, înseamnă că nu e să fie..”. Oamenii cu mentalitate flexibilă nu exclud flama inițială, și fluturii din stomac, dar nu așteaptă nici minuni. Ei consideră că o relație bună și durabilă vine prin efort și prin înțelegerea diferențelor inevitabile. Convingerea de baza a mentalității rigide – “dacă ai abilitatea, nu ar trebui să munceșți atât de mult”, este aplicată și relațiilor. Dacă eșți compatibil cu cineva, totul trebuie să vină natural. GREȘIT! Aaron Beck spune că una din cele mai distructive convingeri pentru o relație este “Dacă trebuie să lucrezi la o relație, ceva este foarte în neregulă cu ea.” John Gottman spune: “Fiecare căsnicie necesită un effort pentru a o menține pe calea ce abuna. Există permanent o tensiune în tre forțele care va unesc și cele care va pot despărți.”
Așadar, după cum spune Dweck, o simplă părere despre ține însuți, îți poate influența o mare parte din viață. Când îți schimbi mentalitatea, îți schimbi lumea. Într-una dintre lumi, cea a trăsăturilor rigide, să ai succes înseamnă să demonstrezi că eșți deștept sau talentat. Să te autovalidezi. În cealaltă lume, a calităților transformabile, să ai succes înseamnă să te autodepășeșți, pentru a învața ceva nou, să te dezvolți. Într-una dintre lumi, eșecul e totuna cu regresul. Înseamnă să iei o notă mică, să pierzi un concurs, să fii respins. Înseamnă să nu fii deștept sau talentat. În cealaltă lume, eșecul se traduce prin nereușita de a te dezvolta. Înseamnă să nu obții ce-ți dorești cu ardoare, să nu îți împlinești potențialul. Într-una dintre lumi, strădania e un lucru rău, când te străduieșți înseamnă că nu eșți deștept sau talentat, pentru că dacă ai fi, nu ai avea de ce să faci eforturi. În cealaltă lume, strădania este ceea ce te face deștept sau talentat. Ai de ales!
Pace si iubire vă doresc!
ps. Neuroștiința Iluminării a depășit recent 500 de abonați. Vă mulțumesc pentru încredere, și nu uitați, dacă vă place și vă ajută ce citiți aici, dați și la prieteni!