Despre Bani și Educația Financiară
Recent am participat la un team building cu un client de al meu, ce a inclus și un scurt program de training pe comunicare. A fost un setup de tip family time, angajații companiei au fost invitați să participe împreună cu soții/soțiile. Am avut mult timp pentru relaxare și socializare, am avut discuții foarte plăcute cu toți participanții, iar la un moment dat o discuție a alunecat spre subiectul bani și educație financiară. Această discuție o purtam cu un grup de băieți și fete cu vârsta medie pe la 25 de ani.
La un nivel simplu și puternic, educația finanaciara se rezumă la câteva principii simple:
1. Muncește și fă bani.
2. Cheltuie întotdeauna mai puțin decât câștigi
3. Pune banii economisiți să muncească/să producă pentru tine.
Ca să înțelegi aceste principii, îți poți cumpăra două cărți foarte bune, “Cel mai bogat om din Babilon”, a lui George Clason, și “Tată bogat, tată sărac” a lui Robert Kyiosaki, te costă probabil 50 de ron la anticariat, și ai rezolvat subiectul în mod eficace. E drept că necesită un pic de efort și timp investit, ca să citești, însă e cea mai sănătoasă cale să înțelegi despre bani și bunăstare financiară.
Din păcate, marea majoritate a oamenilor nu citește, și atunci e plin pe net de cursuri despre bani și bogăție, și de tot felul de guru ai investițiilor și bogăției, pentru că această ofertă satisface o cerere existentă . Tocmai am auzit recent despre cineva care a “investit” 500 EUR în crypto, că așa i-a spus cineva care se pricepe, și evident că a pierdut banii. Oamenii caută scurtături, însă de cele mai multe ori acestea sunt un fel de apă de ploaie, nimic valoros în ele. Am găsit pe net un curs la 550 Ron vândut de un tip care își spune “CEO MBA”. Deci dai de 10 ori mai mult decât pe două cărți bune, unui tip care e bun la marketing online, sau a plătit o agenție de digital să îi facă un site frumos, și ai 90% șanse să primești content pompos cules de pe net, care nu te va ajuta la nimic. În general, cu cât marketingul e mai agresiv, cu atât sunt mai mari șansele să dai banii de pomană.
La un nivel ceva mai subtil, educația financiară nu are sens decât dacă reușim să avem o fundație bună, adica o credință puternică în Dumnezeu și un echilibru interior bun. Pentru că, de ce cheltuie de fapt oamenii banii aiurea, indiferent dacă au mulți sau puțini? Datorită dezechilibrelor și slăbiciunii interioare.
Dacă trăiesc cu o convingere puternică că eu sunt creație divină, și am sufletul de la Dumnezeu, și sunt la fel de bun, frumos, capabil și talentat că oricare alt om din jurul meu, e foarte probabil să fiu un om echilibrat, și să am suficienți bani să trăiesc cum îmi place. Dacă în schimb nu am această convingere, ce fac? Încep să mă compar cu cei din jur, să caut validare în exterior, iar pentru asta voi cheltui mulți bani pe care nu îi am. După cum spune Daniel Goleman în “Primal Leadership”, caut să împrumut putere și statut de la obiecte. Îmi cumpăr mășină mare și casă în Pipera, cu bani de la banca, să vadă lumea că o duc bine. De parcă i-ar păsa cu adevărat cuiva de cum o duc eu. Nu îi pasă, dar așa îmi închipui eu, în mod eronat. Caut să fac concedii pe care nu mi le permit, eventual în compania unor oameni care au mai mulți bani ca mine, doar că să pun poze pe FB din Belek și din Maldive, că așa e cool.
Dacă nu am un bun echilibru emoțional interior, ce se întâmplă? Păi am relații tensionate cu șeful la servici, sau cu alți oameni din jurul meu, iar răspunsul meu la stres se transformă în shopping compulsiv la mall sau mâncat de shaorme și dulciuri în exces, iar asta unde duce? Păi mă îngraș, apoi am nevoie să merg la nutriționist, că să slăbesc, și iar cheltuit de bani pe care nu îi am.
După cum discutam și cu băiatul meu cel mare, care are 17 ani și tocmai a terminat de citit Kiyosaki, din păcate pentru ei, oamenii investesc mai întâi în confortul lor, și abia apoi în libertatea lor. Deși în mod natural, ar trebui să fie invers. El remarcase câteva case mari și frumoase la noi în cartier, dar apoi am observat împreună că de obicei proprietarii lor revin acasă de la birou, în mașinile lor mari și scumpe, de obicei în jurul orei 22, când noi suntem sătui de joacă în parc și plimbat cu bicicleta… Cred că e bine să reflectezi la ce îți dorești cu adevărat, la ce este cu adevărat bine pentru tine…
Așadar, Educația financiară este bună, utilă, dar numai după ce te asiguri că ai un bun echilibru interior. Altfel, este la fel ca și medicamentele, tratezi doar simptome, fără să te gândești la cauze, și nu rezolvi de fapt nimic în acest fel, doar mai cheltui niște bani…
Pace și iubire să aveți!
Multumesc!