John Maxwell – Leadership
John Maxwell este un om și un autor care a adus foarte multă valoare în viața mea, personală și profesională. După ce a slujit ca pastor vreme de 14 ani, John s-a dedicat scrisului și vorbitului în public. A scris multe cărți, eu personal am acasă și am citit 24 dintre cărțile lui, toate foarte bune.
Ce mi se pare cu adevărat remarcabil la cărțile lui John, este că sunt scrise simplu și accesibil, și în egală măsură profund, și sunt pline de inspirație. Sunt potrivite și dacă te afli la început pe drumul dezvoltării personale, dar și dacă ești un lider matur, ce conduce echipe mari de oameni.
Și, foarte important, sunt foarte practice, poți aplica imediat ce înveți din ele. De exemplu, principiu:
Principiul Liftului : În relațiile noastre cu ceilalți, îi putem coborî sau îi putem ridica; Reciproc, oamenii din jurul nostru, unii ne ridică, alții ne coboară.
Acest principiu simplu pe mine m-a ajutat să îmi fac ordine în zona relațiilor personale, să elimin oamenii negativi din viața mea, și să îmi investesc timpul foarte atent, în acele relații în care aveam reciprocitate, în care dau și primesc. Nu am mai permis anumitor oameni din jurul meu să se folosească de mine.
Pe zona profesională, in anul 2005 am avut o schimbare semnificativă in carieră. Am trecut dintr-un rol de Sales Account Manager, în care aveam 50 de clienți si eram responsabil de un business de aprox. 1 mil USD pe an, intr-un rol de de Country Manager, in care eram responsabil de afacerile unei companii multinaționale in România, la nivel de 8 mil. USD anual, si pe care le-am crescut pâna la nivel de 38 mil USD in 2008.
Fără cărțile lui John, categoric nu aș fi reușit să fac față unei astfel de provocări. Să treci din zona de execuție in zona de leadership este o mare provocare in plan profesional.
Este o greșeală frecventă in companii ca cel mai bun vânzător să fie numit director de vânzări. Să performezi in plan personal e ceva, iar să fii capabil sa conduci o echipă este cu totul altceva, necesită abilitați si competențe diferite.
Norocul, sau destinul, a făcut ca in 2006 să mă asociez cu o organizație dedicată dezvoltării personale - Network21, iar acolo am primit o carte de a lui John. Dupa ce am citit-o, am cumpărat tot ce am găsit tradus in România din John. Cam ăsta a fost efectul asupra mea.
Un proverb arab spune: “Nu te apuca să sapi fântâna când iți este sete” … Când vine o provocare peste tine, ideal este să fii pregătit.
Una din legile lui John, care a fost ca un duș rece pentru mine:
Legea Capacului: Organizația ta nu poate să crească mai sus de nivelul la care te afli tu ca Lider. Dacă vrei să crească organizația, trebuie să crești mai întâi tu personal, cel care o conduce. Altfel nu merge. Dacă nu crești, devii o frână pentru organizația ta.
Am avut noroc să înțeleg repede această lege, așa că m-am concentrat imediat pe dezvoltarea mea personală.
Principii fundamentale în relații
Vânzătorii buni consideră că este mult mai important să cunoști oamenii decât produsul pe care îl vinzi. Mulți oameni cad în capcana de a considera relațiile că fiind ceva ce se păstrează în mod natural. Robert Woodruff: “A avea succes sau a eșua depinde în mare parte de abilitatea noastră de a motiva oamenii cu care interacționăm să ne “cumpere”, dar depinde și de ce le putem oferi. Cea mai mare greșeală în relații este că nu depunem un efort activ și continuu pentru a face și a spune lucruri care să îi determine pe ceilalți să ne placă, să creadă în noi, și să le creeze dorința de a lucra cu noi pentru atingerea propriilor scopuri.” Toate succesele din viață vin din inițierea unor relații cu persoanele potrivite. În viață, abilitățile pe care le ai și oamenii pe care ii alegi îți vor aduce succesul sau te vor ruina.
Sunt cinci întrebări esențiale pe care trebuie să ni le adresăm, dacă vrem să câștigăm împreună cu ceilalți:
1. Gradul de pregătire: Suntem pregătiți pentru relații?
2. Stabilirea unei legături: Suntem dispuși să ne concentrăm pe relația cu ceilalți?
3. Încredere: Putem construi încredere reciprocă?
4. Investiție: Suntem dispuși să investim în ceilalți?
5. Sinergie: Putem crea o relație de pe urma căreia să beneficieze ambele părți?
Gradul de pregătire: Suntem pregătiți pentru Relații?
Mulți oameni au crescut în familii cu probleme și nu au avut niciodată un model al bunelor relații. Unii sunt atât de concentrați pe ei înșiși, și pe propriile lor nevoi, încât nici nu îi văd pe ceilalți. Alții, au fost răniți atât de puternic în trecut, încât nu reușesc să vadă lumea decât prin filtrul propriei dureri. Pentru a construi relații bune este nevoie de oameni sănătoși din punct de vedere relațional. Există câteva componente de baza ce îi fac pe oameni să fie pregățiți pentru relaționare, conținute în câteva principii.
Principiul Lentilei : ceea ce suntem influențează modul în care îi vedem pe ceilalți.
Tu eșți propria-ti Lentilă. Ceea ce ești influențează modul în care vezi lucrurile din jurul tău. Nu îți poți separa identitatea de perspectiva proprie. Toată experiența ta de viață colorează modul în care vezi lucrurile. Felul tău de a fi influențează ceea ce vezi, modul în care îi vezi pe ceilalți, și modul în care vezi viața, și ceea ce faci. Singurul mod prin care poți schimba felul în care vezi viața este să te schimbi în interior. “Tu ești cel care îi învață pe oameni cum să te trateze.” Cinci aspecte care influențează ceea ce suntem: 1. Factorii genetici; 2. Imaginea de sine; 3. Experiențele de viață; 4. Atitudinea și alegerile legate de aceste experiențe; 5. Prietenii.
Diferența dintre persoana care ești acum, și cea care vei fi peste 5 ani, stă în oamenii cu care îți petreci timpul și în cărțile pe care le citești.
Principiul Oglinzii : principala persoană pe care trebuie să o examinăm suntem noi înșine.
Întrebarea pe care trebuie să mi-o adresez: M-am autoexaminat și mi-am asumat răspunderea pentru ceea ce sunt? Oamenii care nu știu cine sunt și ceea ce fac, strică adesea relațiile pe care le au cu ceilalți. Modalitatea de a schimba acest lucru este să te uiți în oglindă.
Principala persoană pe care trebuie să o cunosc sunt eu însumi – Conștiința de sine.
Principala persoană cu care trebuie să comunic bine sunt eu însumi – Imaginea de sine.
Ralf Stayer, CEO și proprietar al Johnsonville Foods: “Acesta este faptul pe care l-am descoperit devreme și către care m-am întors adesea. În majoritatea cazurilor în care apar obstacole, eu sunt problema. Mentalitățile, imaginile și așteptările mele alcătuiesc împreună cele mai mari obstacole în calea succesului meu.”
Așadar, să fim atenți la relațiile noastre, și să ne alegem cu grijă oamenii în compania cărora ne petrecem timpul. Aceasta determină direct nivelul de succes în tot ceea ce facem.
Pace si iubire vă doresc!