Despre puterea comunității
Misterul din Roseto.
Roseto Valfortore este o localitate în Italia, 100 mile sud-est de Roma. În 1882 un grup de țărani au emigrat în USA, în Pennsylvania. În câțiva ani practic au duplicat satul Roseto în USA. În anii ’50 un medic – Stewart Wolf, a constatat că în Roseto nimeni nu are probleme cardiace. De aici investigația s-a extins. Au studiat fișele medicale și au construit genealogiile familiilor. În Roseto nici o persoană sub 55 de ani nu a murit de atac de cord, nimeni nu avea ulcere digestive, nu existau sinucideri, alcoolism, dependență de droguri. Criminalitatea era foarte redusă. Rata mortaliltatii era cu 35% mai mică decât media în USA. Rată mortalității pe boli cardiace era 50% mai mică față de media USA. Oamenii mureau de bătrânețe. Roseto era ceva excepțional. Secretul era însuși Roseto. Oamenii se opreau pe stradă să vorbească, se vizitau între ei. Structura socială se baza pe clanuri familiale extinse, multe case adăposteau câte trei generații, și era un mare respect pentru bunici. Biserica genera un efect unificator și calmant. Existau 22 de organizații civice în orașul ce avea numai 2000 de locuitori. Exista un etos egalitarist ce ii descuraja pe cei înstăriți să își etaleze succesul și ii ajuta pe cei mai puțin realizați să își mascheze eșecurile. Transplantând cultura țărănească din sudul Italiei în USA, oamenii creaseră o structura socială protectivă puternică, capabilă să ii izoleze împotriva presiunii exercitate de lumea modernă. Oamenii erau sănătoși datorită locului din care proveneau și lumii pe care o creaseră pentru ei.
De reținut: Valorile lumii in care locuim și oamenii cu care ne înconjurăm au un efect profund asupra ființei care devenim. Relaționarea, socializarea, au un rol foarte important in viața noastră.
Mai pe larg, in cartea Excepționalii, a lui Malcom Gladwell
Imagine de Sasin Tipchai de la Pixabay
Psihologie Practică – Asertivitatea
Asertivitate: abilitate a unei persoane, de a-și exprima cu ușurință punctul de vedere și interesele, fără anxietate și fără să le nege pe ale altora.
Tehnicile de antrenament în asertivitate, numite uneori și afirmare de sine, își propun să-l ajute pe un subiect ce se plânge de inhibiție pe plan social, sau de dificultăți de comunicare, să se exprime și să-și susțină mai bine punctul de vedere.
Când soții sau soțiile noastre sunt nemulțumite de ceva, au darul de a ne face să ne simțim vinovați fără că măcar să deschidă vreo discuție. O privire aruncată într-un anumit fel, sau o voce de gheață... Este normal să ne așteptăm să avem probleme în viață și e la fel de normal să ne așteptăm să avem capacitatea de a le face față și rezolva în mod adecvat. Suntem adaptați fiziologic și psihologic să supraviețuim în orice condiții. Atât lupta, cât și fuga, sunt moduri foarte eficiente de interacțiune între animale, și sunt instinctive, preprogramate. Abilitatea de rezolvare a problemelor prin comunicare verbală asertivă constituie diferența esențială de supraviețuire dintre oameni și celelalte specii.
Practic: simplist, să fii asertiv înseamnă să alegi calea de mijloc, să nu fii nici agresiv, și astfel să rănești persoana cu care interacționezi, și nici pasiv, să renunți la drepturile tale și să te lași abuzat. Asertivitatea este o cale eficientă de îmbunătățire a relațiilor, a stării de bine.
Mai mult, in cartea lui Manuel J. Smith – Când spun “Nu” ma simt vinovat
Harta (Nivelurilor) Conștiinței
David Hawkins MD, PhD, este un cercetător recunoscut în domeniul naturii conștiinței și un învățător important al Caii Iluminării. Opera să este rezultatul a peste 50 de ani de practică în psihiatrie și cercetare în domeniul kinesiologiei.
Cercetarea lui Hawkins a confirmat faptul că corpul uman are capacitatea de a deosebi adevărul de falsitate, prin răspuns kinesiologic. Kinesiologia este o știință bazată pe testarea răspunsului mușchilor la stimuli.
Cartea “Putere versus Forță” exprimă principalele concluzii și contribuții ale lui Hawkins la înțelegerea existenței umane, și a fost apreciată de Maica Tereza, Sam Walton, și multe alte personalități de calibru. A fost începută în ianuarie 1965 și terminată în iunie 1994!
Este o carte grea, densă, ce nu este ușor de citit, și exprimă multe concluzii incomode și greu de digerat. Una dintre ele: “Mintea umană individuală este asemenea unui computer conectat la o gigantică baza de date, ce este însăși conștiința comună a întregii omeniri. Această baza de date transcende timpul, spațiul și toate limitele conștiinței individuale.”
De retinut: Cea mai simplistă utilizare practică a modelului elaborat de Hawkins (în poza de mai sus) poate fi în sensul de a evita, prin autocontrol si conștientizare de sine, emoțiile și atitudinile din zona negativă, destructive pentru viață, cele aflate sub nivelul 200: Rușinea, Vinovăția, Apatia, Durerea, Frică, Dorința, Furia, Mândria. Și în egală măsură de a exersa, tot prin autocontrol, emoțiile și atitudinile pozitive, de nivel superior, ce sprijină viața, cele aflate peste nivelul 200: Curajul, Încrederea, Optimismul, Acceptarea, Rațiunea, Iubirea, Bucuria, Pacea, Iluminarea.
Nivelul 200, cel al Curajului, reprezintă practic trecerea de la Forță, care este brută, limitată și incompletă, către Putere, care este liniștită, completă și totală prin ea însăși.
Cum să fii fericit tot timpul
Cheia este simplitatea!
Simplitatea nu înseamnă sărăcia dureroasă; nu este polul opus al bogăției. A trăi simplu înseamnă să urmezi calea liniștită a moderației. A avea o viață echilibrată între extremele opuse este de fapt fericirea interioară. Fericirea constă în a face cele mai mari eforturi de a reduce dorințele și nevoile tale, și în a cultiva abilitatea de a uni acele nevoi cu voința, mereu încercând să zâmbești, și la interior și la exterior, în ciuda oricărei situații neplăcute. Cea mai grozavă modalitate de a crea pentru ține fericirea este să nu îngădui să te controleze momelile simțurilor și obiceiurilor rele, ci să fii un conducător aspru al propriilor tale obiceiuri și pofte. Așa cum nu îți poți satisface foamea hrănind altă persoană, nu poți găsi fericirea în satisfacerea mai multor cereri din partea simțurilor tale.
Mai mult despre fericire în cartea lui Paramhansa Yogananda – Cum să fii fericit tot timpul.
Last, but not least
Aș dori să îi mulțumesc mult lui Victor Kapra pentru recomandarea newsletter-ului meu în ediția #121 din Civilization. Acest gest mi-a adus o mulțime de noi cititori, exigenți și obișnuiți cu conținut premium, iar asta mă responsabilizează si ma motivează in egală măsură.
Pace si iubire vă doresc!