Recent am avut o discutie interesanta cu fiica mea. Contextul: acum vreo 3 sapt am fost la plaja la Navodari cu baietii mei, si am pus pe grupul nostru wapp de familie o poza cu ei jucandu-se in apa. Prilej pentru fiica mea sa remarce – “ce frumos e sa fii copil”… Eu o sun apoi si o intreb: Auzi dear, cand ai simtit tu ca nu mai esti copil? Zice: Pai, cred ca in anul 1 de facultate, cand ai inceput tu sa ma presezi sa imi iau job, si m-am dus casiera in magazinul ala Profi, la munca de jos… si am mai avut ceva reflectii despre cat de sus sau cat de jos e munca intr-un magazin…
Asa ca m-am gandit sa pun aici perspectiva mea despre munca de jos, la ce e buna si cum te poate ajuta in viata. Ca si principiu de viata, eu consider ca orice munca ce isi dovedeste utilitatea sociala, adica contribuie la bunastarea oamenilor, este buna, si trebuie respectata si apreciata – in egala masura si munca si omul care o face. Indiferent daca vorbim de maturat pe strada, spalat o toaleta sau chirugie cerebrala.
Eu cred ca am fost pentru prima oara la “munca de jos” prin clasa a 7-a sau a 8-a, in vacanta de vara. Cam toti baietii mai mari de pe strada mea mergeau la Nazarcea, adica la un IAS (intreprindere agricola de stat) unde munceau zilieri in livada la cules de fructe – piersici, caise si altele. Apoi seara veneau acasa si povesteau diverse intamplari interesante, asa ca am decis sa merg si eu cu turma sa vad despre ce e vorba. Dimineata la ora 6.30 cred ca era plecarea. Soc si groaza!! Transportul se facea cu un autocamion pt transport persoane, “cambuza” cred ca ii spuneam, ce avea un miros infect de motorina amestecata cu praf, ulei, etc. Apoi pasagerii – o splendoare. Pe romaneste, multi boschetari. O aroma suava de jeg, transpiratie, pipi si tigari ieftine – Carpati si Marasesti erau la moda pe vremea aia, si peste toate astea, era si foarte cald, multi oameni inghesuiti intr-un spatiu mic. Bonus, cred ca intra si un pic de fum din toba de esapament a masinii, asa ca totul minunat! Am reusit sa nu vomit pe mine si sa ajung intreg la destinatie. In livada, toate bune, ceva munca, era o norma minima de vreo 20-30 de galeti de fructe pe care trebuia sa le culegi si sa le pontezi, altfel a 2-a zi nu mai erai primit la munca. Si multa joaca si distractie, iar seara puteai sa iei acasa o sacosa de fructe, si aveai ce manca, sau le vindeam la vecini pe strada, sau le facea mama compot, pentru iarna. Pe vremea aia (de anii 88 – 89 vorbesc) nu exista Kaufland si nu aveai de unde sa cumperi fructe proaspete iarna, deci mancai compot, daca faceai!
O cambuza
Apoi, vreo 2 ani mai tarziu, am mai avut un job de vreo 3 sapt la fabrica Munca Ovidiu – pe vremea aia singura fabrica de Pepsi din Romania, la sectia de ambalaje. Acolo trebuia sa repar laditele de lemn in care fabrica livra conservele de fructe si legume pe care le producea. Aveam ciocan, cleste, cuie, si niste platbanda de tabla. De acolo mi-a ramas in minte seful direct – Maistrul Calancea cred ca il chema. Prima zi de munca, in care am facut instructajul de protectia muncii, a fost fix ca lectia despre Cosorul lui Moceanu predata de Dorel Visan in Cel mai iubit dintre pamanteni. Omul avea un stil de leadership remarcabil, ni se adresa ca unor viermi…
De ce e buna munca de jos
Acum mi se pare amuzant cand ma gandesc la aceste experiente, le consider utile si pozitive, chiar daca pe moment nu mi-au placut si mi-au produs un disconfort, mai mic sau mai mare.
Munca de jos este utila in primul rand ca experienta. Cu cat ai un spatiu al experientelor mai mare, intre negativ si pozitiv, cu atat esti mai puternic si mai bine pregatit pentru tot ce iti poate oferi viata. Simplu fapt de a trai astfel de experiente, si a sti ca ele exista, te face mai prezent, mai puternic si mai conectat la tot ce este in jurul tau. In general viata nu te intreaba ceva de genul “auzi bai dl. Sef de multinationala, vezi ca o sa fii dat afara de la job peste o luna, esti pregatit sa fii sofer, sau worker in fabrica? ” Cand vine momentul pentru o schimbare, lucrurile doar se intampla, si este bine sa fii pregatit pentru orice. Cu cat ai mai multe si mai diverse experiente, cu atat mai bine pentru tine!
Apoi ca si potential de leadership. Am avut cateva joburi de conducere in viata mea, am condus echipe, mai mici sau mai mari. Poti conduce un om eficient daca ii arati ca esti cel putin la fel de bun ca si el, sau chiar mai bun decat el. Daca stii sa faci ce face el. In general oamenii simpli tind sa ii considere pe manageri un fel de soareci de birou exotici, care in afara de a freca un excel habar nu au pe ce lume traiesc. Probabil si pentru ca unii manageri chiar asa sunt 😊. Si atunci, daca ii arati acelui om ca stii sa vorbesti si pe limba lui, ca ai trait experiente similare cu ale lui, ca intelegi lumea din care vine el, deja ai alta pozitionare in raport cu el, si il poti conduce mult mai bine, iar el te va urma si iti va respecta deciziile, pentru ca intelege mai bine cine esti si de unde vii. Experienta te ajuta mai ales atunci cand este nevoie sa conduci non-pozitional, fara sa ai o functie. Asadar, orice experienta noua ai, iti dezvolta potentialul de leadership. Inveti ceva nou, esti pregatit un pic mai bine sa conduci oameni, sau sa te conduci pe tine insuti.
Nu in ultimul rand, munca de jos este foarte buna si utila in a te tine umil. E foarte important sa nu uiti niciodata de unde ai plecat, sa ramai cu picioarele pe pamant. Chiar recent parca Jensen Huang, Ceo-ul Nvidia, spunea ca durerea si suferinta modeleaza caracterul, si omul nu a avut nici o retinere sa povesteasca cum spala el vase intr-un restaurant in studentie. Din perspectiva asta, eu sunt mult mai shmeker decat Jensen, in studentie deja vindeam computere intr-un magazin de IT din Iasi, am sarit peste faza cu spalat farfurii. Deci cumva, am avut un salt remarcabil in cariera, de la culegator de fructe zilier la vanzator de computere 😊! Chiar nu prea inteleg de ce unii oameni evita sa isi asume anumite experiente din viata lor, ce par mai putin placute, de parca ar fi rusine sa faci ceva anume. Ideea e ca daca ascunzi ceva din trecutul tau, acest fapt de a tine ascuns iti consuma energia, pe care o poti folosi pentru un scop mai bun.
Concluzii?? Orice experienta este buna. Munca de jos sau munca de sus sunt doar etichete pe care le foloseste ego-ul nostru. Este bine sa avem cat mai multe experiente, si sa fim foarte recunoscatori si respectuosi cu tanti care spala toaleta la birou si cu nenea care ne vinde cartofi in piata!
Pace si iubire sa aveti!
Buna povestirea... si parca te si vad la cules de pirsici.. generatia noastra a trecut, intr-un fel sau altul, prin experiante din astea. Eu la cules de tutun la 5 dimineata, si insirat pe ata zile intregi... Si uite ca am suptavietuit.. hehehe!
Nice story bro