In ultima perioada am fost destul de incarcat cu diverse treburi si la job si pe acasa, asa ca muzele mele m-au cam ignorat :) Am scris vreo 3-4 drafturi pe care insa nu am reusit sa le finalizez pe placul meu, e greu cu overthinking-ul! Minivacanta de 1Mai mi-a adus timpul si pacea necesare sa iau la rumegat cartea lui Goswami, o carte densa si grea…
Ph.D Amit Goswami este profesor si membru al Institutului de Fizica Teoretica al Universitatii din Oregon. Cercetarile sale sunt axate pe aplicatii ale fizicii cuantice in problemele minte-corp. In cartea sa, Goswami aduce o solida argumentatie stiintifica in favoarea medicinei integrale, bazata pe intaietatea constiintei. Citeaza lucrari de referinta si autori celebri dintre care ii mentionez pe John Searle, Rupert Sheldrake si Roger Penrose.
Ce este un doctor cuantic? Este un practician al medicinei care cunoaste erorile conceptiei deterministe clasice newtoniene, introduse in fizica cu mult timp in urma. Un doctor cuantic isi fundamenteaza opiniile pe principiile noii fizici, numite si fizica cuantica.
Cei mai multi medici sunt adeptii fizicii clasice, determinista, conceputa de Isaac Newton in secolul 17. Conform acestei fizici, toate miscarile sunt miscari materiale, determinate de legi fizice si de valorile initiale ale pozitiei si vitezei obiectelor materiale respective. In anii ’20 s-a produs trecerea de la fizica clasica determinista la o noua fizica, cuantica, in care obiectele sunt descrise ca unde de posibilitate, ce pot exista in doua (sau mai multe) locuri deodata. Dar nici o lege fizica nu poate determina in care din aceste locuri va aparea un obiect. In fizica clasica, toate interactiunile sunt locale, producandu-se cu ajutorul unor semnale care circula prin spatiu si necesita un anumit interval de timp. In fizica cuantica, exista conexiuni nonlocale, ce permit comunicarea instantanee, fara semnale. In fizica clasica miscarea este continua, si deci determinabila cu ajutorul matematicii si al algoritmilor care presupun continuitate. In fizica cuantica pot exista si “salturi cuantice” discontinue.
Fizica cuantica se aseamana foarte mult cu poezia. In loc de determinism, fizica cuantica vorbeste despre incertitudine. In loc de particule sau unde, un principiu sau altul al fizicii clasice, fizica cunatica vorbeste despre complementaritate, unda si particula, aceasta si aceea. Cel mai important, fizica cuantica aduce noutatea constiintei in fizica: cine studiaza caracteristicile obiectului studiat. Putem oare sa vorbim despre poezie, fara a vorbi despre poet?
Cum este practica medicala influentata de o conceptie? Spre deosebire de principiile clasice ale fizicii, conform carora lumea este o masinarie determinata, fizica cuantica nu poate fi nici macar inteleasa daca nu se fundamenteaza pe intaietatea constiintei: constiinta ocupa primul loc, este baza intregii existente. Restul, inclusiv materia, este o posibilitatea a constiintei. Iar constiinta alege din aceste posibilitati toate evenimentele pe care noi le traim. Medicii devotati fizicii clasice practica medicina mecanica, conceputa pentru masinarii (astfel este privit pacientul in conceptia clasica), si practicata de catre masinarii (medicii sunt masinarii autodeclarate). Medicina alopata este de natura mecanica, fiindca utilizeaza substante chimice, interventii chirurgicale mecanice, transplant de organe si tratement cu radiatii. Un doctor cuantic plaseaza constiinta in mijlocul practicii sale, si practica medicina constienta, conceputa pentru oameni. Aceasta include aspectul mecanic, dar se extinde si la domeniile vitalitatii si intelesului, si chiar la iubire.
Definitii
Medicina alopata porneste de la premisa ca boala se datoreaza fie unor agenti exteriori nocivi – microbii, bacteriile si virusii, fie functionarii mecanice necorespunzatoare a unui organ intern. Remediul consta in principal in tratarea simptomelor bolii pana ce astestea dispar, cu ajutorul medicamentelor si al chirurgiei.
Acupunctura sustine ideea ca boala apare din cauza unor dezechilibre existente pe traseul fluxului de energie (qi) din organism. Remediul consta in corectarea acestor dezechilibre prin inteparea pielii cu ace subtiri, in punctele corespunzatoare. Energia despre care se vorbeste in acupunctura este “energie subtila”, ce nu trebuie confundata cu manifestarile obisnuite ale energiei, care sunt “grosiere”. Acupunctura este cel mai cunoscut exemplu de medicina traditionala chineza, sistem care utilizeaza, pe langa acupunctura, plante speciala, pentru a corecta dezechilibrele ce apar pe traseul energiei subtile.
Ayurveda este medicina traditionala indiana. În tradiția Ayurvedică, “dosha” se referă la trei energii fundamentale sau principii care guvernează funcționarea corpului și a minții. Aceste trei doshas sunt numite Vata – asociata cu aerul si spatiul, Pitta – asociata cu focul si apa, și Kapha – asociata cu apa si pamantul. Fiecare are propriile sale caracteristici și funcții în corp. Fiecare persoană are o combinație unică de aceste doshas, care îi determină constitutia și temperamentul individual. Echilibrul între aceste doshas este crucial pentru menținerea sănătății și a stării de bine.
Medicina minte-corp pleaca de la ideea ca boala are drept cauza o problema existenta la nivel mental si emotional, de ex stresul. Remediul consta in corectarea problemei la nivelul mintii si emotiilor, cu ajutorul mintii, pentru ca apoi aceasta sa corecteze fiziologia.
Vindecarea spirituala inseamna invocarea puterii “superioare” a Spiritului, prin intermediul rugaciunii si al altor ritualuri similare. Din aceasta categoria fac parte vindecarea samanica, vindecarea cu ajutorul rugaciunii si al credintei.
Principiile diferite care stau la baza practicilor medicale conventionale si alternative
Tendinta noastra fireasca este de a privi lucrurile separate unul de celalalt, iar sarcina oamenilor de stiinta este de a descoperi firul care le uneste. Diferitele practici medicale alternative par inexplicabile din cauza faptului ca oamenii accepta tacit validitatea universala a fizicii mecaniciste si materialiste. Potivit acestei fizici, totul este facut din materie si derivatele acesteia – energie si campuri de forta. Toate fenomenele, inclusiv energia mentala si subtila, chiar si Spiritul, se datoreaza unor particule elementare si interatiunilor dintre acestea la nivel submicroscopic. Astfel, cauzalitatea se produce intotdeauna in sens ascendent, pornind mereu de la nivelul de baza al particulelor elementare.
In cazul paradigmei ce opereaza in medicina alternativa, avem la baza ideea ca o “forta vitala” non-fizica, numita uneori energie subtila, prana sau qi, este agentul cauzal din spatele vindecarii. Energia subtila nu este un produs secundar al chimiei materiale, ci miscarea unui univers vital. Modelele de vindecare orientale, cel chinez si cel indian, intra in aceasta categorie.
Avem nevoie de un principiu unificator, o metafizica bazata pe intaietatea constiintei, care sa aiba capacitatea de a integra toate principiile contradictorii ce stau la baza diferitelor scoli de medicina. Acest principiu este continut de fizica cuantica, care priveste lucrurile si miscarea lor ca pe niste posibilitati. Cine alege din aceste posibilitati? Dupa mai bine de sapte decenii de cercetare, sigurul raspuns logic si pertinent este: Constiinta alege! Si in aceasta alegere consta capacitatea de cauzalitate descendenta a constiintei.
Integrarea principiilor
In fizica cuantica, obiectele sunt privite ca unde de posibilitate, si nu ca miscari determinate. Observatia unui observator este cea care grabeste producerea unui eveniment, din mai multe posibilitati. Atunci cand constiinta alege, se produce un eveniment real, ce consta dintr-un subiect care priveste un obiect. In fizica cuantica, acest eveniment poarta denumirea de “colaps”. Colaps inseamna, pur si simplu, trecerea de la posibilitate la actualitate. Priviti imaginea gestalt din figura de mai jos, un desen care cuprinde doua imagini intr-una singura, o femeie batrana si una tanara. La inceput, vedeti una dintre cele doua, fie femeia batrana, fie cea tanara. Daca insa schimbati perspectiva din care priviti, imediat o vedeti pe cealalta! Ce se intampla? Doar nu ii faceti nimic desenului. De fapt, doar alegeti, schimband perspectiva din care priviti! Astfel functioneaza colapsul cuantic sau cauzalitatea descendenta.
Asadar, abordarea sanatatii si a vindecarii din perspectiva fizicii cuantice le confera pacientului si vindecatorului puterea cauzalitatii descendente, puterea potentiala de a alege sanatatea in locul bolii. Ramane sa invatam subtilitatile acestei alegeri. Vindecarea materiala este vindecarea cu ajutorul cauzalitatii ascendente, iar vindecarea spirituala este vindecarea cu ajutorul cauzalitatii descendente.
Ce poate face doar corpul vital, nu si corpul fizic?
Biologia moleculara, aparuta in anii ’50, nu a putut explica fenomenul morfogenezei – cum poate un embrion unicelular sa dea nastere unui sistem diferentiat de organe. Embrionul se dezvolta prin diviziune celulara, dand nastere unei replici identice cu el insusi, ce contine acelasi ADN si aceleasi gene. Insa in corpul matur, celulele detin functii diferite. Celulele ficatului functioneaza diferit de celulele creierului, de exemplu. Proteinele pe care le produce o celula determina fucntionarea celulara. Genele detin codul necesar producerii proteinelor. La nivelul celulelor ficatului, genele sunt activate pentru producerea unui tip de proteine complet difeirt de cel produs la nivelul celulelor creierului, asadar trebuie sa existe unumite programe cu ajutorul carora celulele sa poata functiona. Dar sursa acestor programe nu se afla in ADN! Sheldrake a propus in 1981 o teorie care sa explice morfogeneza, postuland existenta, in afara timpului si spatiului, a unor campuri morfogenetice imateriale si nonlocale, Aceasta teorie clarifica rolul corpului vital, ce detine “planurile” pentru formele si programele morfogenezei. Inca din 1910 Rudolf Steiner a definit morfogeneza ca functie a corpului vital, pe care el l-a numit “corp eteric”, teorie de care s-a folosit apoi pentru a defini medicina antroposofica.
Ideea campurilor morfogenetice ne ajuta, de asemenea, sa intelegem renumita toerie a chakrelor. Este bine stiut faptul ca exista regiuni in corpul fizic, in care energia vitala poate fi mai usor perceputa. Acestea poarta denumirea de chakre. Chakrele sunt pozitionate in apropierea organelor importante ale corpului fizic. In general, starea de sanatate necesita homeostaza nu doar a functionarii corpului fizic – functionarea “planurilor” continute in corpul vital, ci si a miscarilor corpului vital. Medicina orientala acorda mai multa atentie lipsei echilibrului si/sau armoniei miscarilor corpului vital.
Pe scurt, medicina orientala s-a concentrat aspra unei “jumatati a problemei”, corpul vital, unde sunt localizate “planurile” ce stau la baza formelor; Medicina occidentala s-a concentrat asupra celeilalte “jumatati”, corpul fizic, forma insasi; Avem astfel, doua sisteme de medicina, ambele foarte bune, nici unul dintre ele nefiind insa “intregul” perfect al sanataiti complete. De aceea, aceste doua sisteme trebuie integrate.
Concret, ce putem face cu povestea asta, cum ne putem folosi de ea in viata noastra? Pai, daca ne uitam in jur, la cat de multe farmacii sunt, si ce bine o duce industria pharma, este evident ca majoritatea covarsitoare a oamenilor sunt in paradigma simplista a tratarii simptomelor bolilor, in loc sa mearga catre cauze si catre restabilirea echilibrului in corpurile noastre - fizic, emotional, vital… Mai exista o categorie interesanta de oameni, cei care sunt foarte destepti si gata sa moara cu stiinta in brate, si care nu cred in “prostii si bazaconii gen chakre si altele de felul asta…”. Am redat aici doar cateva aspecte care sa ne faca mai atenti si receptivi la ideea de cauzalitate descendenta, si de intaietate a constiintei in viata noastra si in univers. Lucrurile in jurul nostru sunt mult mai subtile decat ne putem noi imagina, si atunci cand avem diverse probleme de sanatate, in loc sa dam fuguta la farmacie sa luam un pumn de medicamente, poate sa fie mult mai eficient sa incetinim ritmul, sa incercam sa ne ascultam si sa ne simtim corpul, sa fim atenti la ce semnale ne transmite, sa ne echilibram viata emotionala, si sa ne concentram pe disciplina si pe un stil de viata sanatos!
Pace si iubire sa aveti!