Azi una din stirile de pe Hotnews spune ca la Iasi, pelerinii ce merg sa atinga moastele Sfintei Parascheva, au format o coada de 6km, iar timpul de asteptare este de 20 de ore.
Tot respectul pentru oamenii aia, ca investesc atata energie, oare, ca sa ce??? Care o fi de fapt credinta lor? Ce o fi in inima lor? Oare speranta ca daca ating acele moaste, viata lor va fi mai buna??? Oare merg acolo in mod constient, sau doar pentru ca e o traditie de familie, sau o practica sociala dominanta in comunitatea lor?
----
Viața Sfintei Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în Epivata, o localitate situată în Tracia (astăzi în Bulgaria), lângă Constantinopol. Provenind dintr-o familie creștină, de la o vârstă fragedă a arătat o înclinație profundă către credință și viață monahală. Într-o zi, pe când avea doar 10 ani, a auzit în biserică versetul din Evanghelie: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8:34), și a simțit o chemare puternică de a-și dedica viața lui Dumnezeu.
Retragerea în viața monahală
La o vârstă tânără, Parascheva și-a părăsit familia și s-a retras la mănăstiri din Asia Mică, trăind o viață de rugăciune și asceză. După ce a petrecut o perioadă la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, a plecat la Ierusalim, unde a continuat viața de nevoință în deșert. După mulți ani, s-a întors în locurile natale, unde și-a petrecut restul vieții în rugăciune, smerenie și singurătate, până la trecerea sa la cele veșnice, pe când avea aproximativ 27 de ani.
Ca tot e la moda Critical Thinking: Poate Parascheva a avut o depresie, sau a suferit din dragoste?? Putem oare sti cu certitudine? Biserica are un enorm talent in a inventa povesti si sfinti care sa ii fie de folos in manipularea maselor...
----
Biblia, in Matei 9:29 ne povesteste ca Isus a spus, cand a vindecat orbii: “Fie voua dupa credinta voastra”. Asadar, avem o validare a faptului ca o credinta puternica in ceva duce la materializarea, implinirea acelui ceva. Sunt multi invatatori care spun asta, realitatea ti-o creeezi mai intai in minte, cu puterea gandului.
Porunca cea mai mare
Tot in Biblie, in Matei 22-36, Fariseii il intreaba pe Isus – “Invatatorule, care este cea mai mare porunca din lege?” Iar Isus le raspunde: << Să-L iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată mintea ta“. Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: Să-l iubeşti pe semenul tău ca pe tine însuţi. In aceste doua porunci se cuprinde toata Legea! >>
Asadar, credinta poata sa fie ceva foarte simplu si practic. Sa il iubesti pe Domnul inseamna sa iubesti si sa respecti Creatia si tot ce inseamna ea, tot ce are viata, si deci, implicit, sa ne iubim si sa ne respectam in primul rand pe noi insine. Pentru ca si noi suntem Creatie. Domnul nu sta cu siguranta in moastele sfintei, si nici pe muntele Athos. Domnul este in noi, noi suntem creatori, noi suntem niste dumnezei mai mici.
Si a doua porunca, sa ne iubim semenii, ca pe noi insine. Adica iubeste-l pe vecinul care a parcat pe locul tau. Iubeste-l pe tupeistul care a intrat in fata la coada la Kaufland. Iubeste-l pe colegul care il pupa in cur pe seful. E greu, dar nu e imposibil! Eu cred cu tarie, ca daca le facem zilnic pe astea doua porunci, o sa ne fie bine de tot in viata asta, si dupa, ajungem direct la dreapta lui Sfantul Petru, minim asistent manager sau consilier principal 😊. Si nu mai e nevoie sa stam la o coada de 6km, 20 de ore. Mi se pare mai simplu asa.
Pe de alta parte, oricat as cauta in Biblie, nu sunt referiri explicite la practicile astea de pelerinaj la moaste sfinte. Sunt ceva referiri vagi la oasele profetului Elisei, si la sorturile Sfantului Pavel, si cam atat. Isus nu a zis niciodata nicaieri ca daca atingi moastele vreunui sfant o sa ai o viata mai buna. Isus ne-a dat in schimb Tatal nostru, o rugaciune foarte simpla si practica, care zice ceva simplu – Tata iarta-mi mie cum iert si eu la altii! Voi cum stati cu iertarea? Sunteti bine la capitolul asta? Tot in Bibblie sunt multe alte sfaturi puternice si simple si practice – Matei 7:1-2 „ NU judecați, ca să nu fiți judecați! Căci cu ce judecată judecați, veți fi judecați și cu ce măsură măsurați, vi se va măsura.” Cam asta e de fapt adevarata credinta, sa traiesti dupa Lege, zi de zi, in fiecare zi, atat cat poti tu. Cand nu ierti, de fapt tie iti faci rau, pe tine te otravesti pe interior, cu energie negativa, si de aia simti apoi nevoia sa mergi la Parascheva, sa iti repare ea viata…
Biserica face o mascarada de un extrem cinism, si un mare rau in societate, prin facilitarea acestor practici medievale. Pentru ca perpetueaza confuzia, in randul oamneilor simpli, doar pentru a-si consolida propria putere si influenta in societate. Face politica de fapt. Sunt tot mai putini preotii cu har, si care fac cu adevarat indrumare. OK, Biserica a fost foarte utila in societate, in multe feluri, sa zicem poate pana pe la 1900, cand informatia scrisa a capatat caracter de masa, dar apoi ar fi trebuit sa inceapa sa se transforme, si sa isi adapteze mesajul catre oameni, tocmai pentru a pastori eficient pe cei rataciti. Este lumea de azi mai buna decat cea de acum 20 sau 30 de ani?? Pare ca nu prea... O fi si din cauza esecului bisericii in practica pastoritului si indrumarii oitzelor ratacite??
Call to action
Treaba de fapt e foarte simpla. Indiferent daca te inspiri de la Isus, de la Buddha, sau din Coran, mesajele sunt cam aceleasi: iubire de sine, iubirea aproapelui, iertare, ne-judecare. Practicati zilnic, si va vindecati!
Pace si iubire va doresc!